Rapporter fra Sagaøya

10/02/2010

Et Island på billigsalg

Filed under: Demonstrasjon, Island — Stikkord: , , , , — Jo Straube @ 18:23

Massevis av leiligheter selges nå på tvangsauksjon. Kinesere ser mulighetene, når skal nordmennene åpne øynene?

10.02.2010, kl 11:17: På stuebordet står den bærbare pc-en i hvilemodus. Ved siden av står et halvfullt glass med gammel cola. Rundt kjøkkenbenken står advokater fra tre banker, en politimann, en låsesmed og opprørte sivilister med presse på slep. Det er tvangsauksjon. Her er det mulighet for å gjøre et kupp. Eller ”røverkjøp” ville noen mene.

Utgangsbudet er 10 millioner islandske kronur. Altså 458 000 norske. Leiligheten er over 100 kvadratmeter, og høy standard. Alt er nytt. Gasskomfyren er sikkert en drøm å lage mat på, og det er egentlig bare å fylle opp vinglasset som allerede står på kjøkkenbenken igjen, og sette over grytene. Her er det noen som har tatt for mye lån. Men de er det ingen som vet hvor er. Det er bare auksjonsrunden som må bli overstått. Den på grunn av alle aktivistene som har hengt seg på i dag. Bare for å gjøre det vanskelig for de som skal gjøre jobben sin.

15 millioner islandske går herligheten for. Det var 688 000 norske kroner det. En studioleilighet i Oslo hadde man kanskje fått, men med fellesgjeld. I dette tilfellet er det den tidligere eieren (vel, nå banken) som beholder gjelden. For resten av livet. Det er ingen hjelp i å levere nøkkelen i banken og overgi seg – gjelden følger deg likevel.

Så om jeg bare hadde vært handlingskraftig kunne jeg kastet ut advokatene og resten av gjengen. Da skulle jeg bare solgt alle buddha-statuene og skiftet sengetøy, og vips: min egen luksusleilighet. Hvem bryr seg om litt dårlig samvittighet?

Ikke de bankansatte, ikke politikerne. Heller ikke de to kineserne som også var innom så noe i veien for å gjøre business i et bankerott land. Kjøp når kursen er lav.

– Vi bor her i Reykjavik. Det er mange billige leiligheter nå, og krona er svak. Så vi er heldige!

Men de valgte å dra videre til en annen tvangsauksjon i nærheten kl 10.30. Denne leiligheten skulle egentlig auksjoneres klokken 10.00, men aktivistene mente at ”som mulige kjøpere” hadde de krav på å se leiligheten.  Derfor kunne ikke de tre fra banken gjøre unna auksjonen raskt og uhøytidelig på trappa, som de pleier.

Siden ingen vet hvor de tidligere eierne har tatt veien og ingen har nøkkel, blir  auksjonen utsatt til klokken 11. Dermed slipper vi å vente i det sure duskregnet på låsesmeden, og får anledning til en kaffe istedenfor.

10:55 sto bølingen i trappa og ventet på at låsesmeden skulle få opp døra. 11:13 var den åpnet. Klokken 11.22 var det hele over.

På vei til en ny aksjon foran Arion-banken (gamle Kaupthing) er ”Dallis” aka Thorvaldur Ottar Gudlaugsson og Thorvaldur Thorvaldsson fra Heimavarnarlidid – ”Hjem-verner-patruljen” fornøyd etter dagens aksjon. De håper at aksjonene de har bidrar til at folk protesterer mot utkastelser fremover, istedenfor å overgi seg til banken eller rømme.

– Det var en suksess! Vi gjorde at de ble nølte med å holde auksjonen!

Bare så det er sagt: Dette var guffent! Og det er ikke så hyggelig å legge ut andres tragedie på nettet slik, men jeg syns det er viktig å fortelle om. Det viktigste så langt. Dette innlegget er skrevet uten noen voldsom kildekritikk, men artikkelen som kommer på trykk går grundigere til verks.

Reklamer

2 kommentarer »

  1. Tak fordi du fortalte denne sorgelige historie. Dette her er vold mod borgerne d.v.s at sælge lejligheden til underpriser men de slætter ikke rest gælden. Banken kan forlange deres penge sa længe de har lyst til.

    Kommentar av Gudrun Atladóttir — 10/02/2010 @ 22:10

    • Det blir nok desverre flere slike, og verre historier fremover. Men takk for at du sier det. Fint å se at så mange deler denne linken.

      Kommentar av Jo Straube — 10/02/2010 @ 22:23


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: