Rapporter fra Sagaøya

14/02/2010

Hvilket Island skal barna deres overta?

Filed under: Island, Reykjavik — Stikkord: , — Jo Straube @ 18:58

Det bestemmer de her…

Noen sier dette er det nest beste som har skjedd på Island siden finanskrisen. Det beste skjedde i november, og dette er oppfølgeren.

Ideen til disse møtene hele har sitt utspring i Idédepartementet, et konsept som startet etter finanskrisen (les mer her).

– Vi skjønte at vi måtte gjøre noe selv! Vi har ikke penger, men vi har ”man power”, det hadde ikke vært mulig å få til dette før krisen.

– I november samlet vi 1300 mennesker for å diskutere Islands framtid. Vi plukket folk tilfeldig fra telefonkatalogen, forteller professor Snjolfur Ólafsson.

Han er en av initiativtakerne.

– Felles verdier og mål er ikke så vanskelig å finne ut av. Men det å finne ut hvordan man skal nå dit gjennom konkrete tiltak, ja det er utfordringen.

Den novemberdagen professoren forteller om var delt inn i to bolker. Før lunsj diskuterte de vidt og bredt rundt mange små bord. Etter lunsj valgte de ut de viktigste ni temaene som hadde kommet opp i diskusjonene rundt alle bordene.

Utdanning var ett av temaene som kom opp på ”Nasjonens møte” i november. Derfor er det nå samlet 200 denne grå og regntunge lørdagen i Reykjavik. Cirka halvparten av dem som er her nå, er her i rollen som foreldre. Andre er lærere, jobber med barn på andre måter eller sitter i politiske beslutningsapparat.

Alle som er her, er her frivillig. Alt er gratis, og ingen får noen penger for å være her. Bare en lunsj og kaffe.

– Hva skal vi gjøre for å komme nærmere de målene våre? For eksempel er det mange som vil at utdanningen skal være gratis, mens noen mener da at det også skal bety gratis golfkurs! Men alle her har mye kunnskap og interesse, så den største utfordringen er egentlig bare å gjøre forslagene som blir til her i dag så konkrete som mulig.

Politikerne vil lytte nøye, så det å ansvarliggjøre hvem og hva som skal gjøre de forskjellige tingene blir viktig for at det blir gjennomført i praksis.

– Jeg og ni andre vil ta det videre til politikere og andre som kan gjennomføre tiltakene vi foreslår.

Ved bord 15 sitter Linda Björk med fem andre deltakere. De fleste har blitt med gjennom Facebook, mens andre var med på møtet i november. Det nærmer seg lunsj, og det er stor enighet om verdiene de verdsetter og målene de vil oppnå, får jeg vite. Men hvordan vil de oppnå dem og hvem som skal gjennomføre dem, det er ennå ikke blitt helt konkret. Av forslagene de har diskutert, har de nå stemt frem tre.

– Bedre helse, miljø. Regjeringen må endre holdningen sin til dette. Etter krisen har det blitt mindre penger til skolene, og derfor må vi gjøre det mulig for skolene å skaffe penger fra andre steder enn fra myndighetene, for eksempel gjennom samarbeid med bedrifter. Det tredje er bedre tilrettelegging for den enkeltes behov., forteller Björk.

Birna Helgadóttir, som går mellom bordene og hjelper til om noen har spørsmål bekrefter at det å konkretisere kan være et problem.

– Målet er at det skal komme minst ett initiativ i løpet av dagen, og det skal være ganske konkret, og også fortelle hvem som kan gjennomføre det i praksis.

Klokken blir to, og før den siste timen for dagen er det er ti minutter kaffepause. Men ingen reiser seg for kaffen. Alle blir sittende ved bordene og for å gjøre seg ferdige med gruppeoppgavene. Pausen er over, og istedenfor kaffe blir det latteryoga med obligatorisk deltakelse. Deretter skal det oppsummeres og konkretiseres. Forslagene blir lagt ut på nett, og fram for politikerne en av de nærmeste dagene.

Reklamer

1 kommentar »

  1. Hej Jo

    Det er nogle fine billeder fra mødet, Det var virkelig glædeligt at være deltager. Det var so mange vidunderlige mennesker med masser af ideer om hvordan man kan forbedre tingerne.

    Kommentar av Gudrun Atladóttir — 15/02/2010 @ 11:24


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: