Rapporter fra Sagaøya

01/03/2010

På vinterferie

Filed under: Island, Reykjavik — Stikkord: , — Jo Straube @ 19:47

I 2009 var netto utflytting fra Island rundt 5000 personer. Det høres ikke så mange ut, men sammenligner man med folketallet hadde det tilsvart om 75000 forlot Norge på ett år. Mens besteforeldrene Thorvaldur og Arndis blir igjen for å slåss mot en urettferdig utgang på krisen, reiser døtrene til Norge. Eldstedatteren Erna og familien hennes har flyttet fra Island for godt, mens den yngstadatteren og kjæresten snart flytter etter for å fullføre masterstudiene i Oslo. Nå er alle samlet hos Thorvaldur og Arndis på en toukers vinterferie.


På kontoret til bestefar, som i to uker også er soverom, har brødrene Kristjan (5), Tomas (6) og Erik (3) funnet frem tantes gamle Nintendo. De er på besøk hos besteforeldrene sine på Island. Foreldrene valgte å flytte fra krisen, og bor nå i Høyanger. De to eldste har begynt å like Michael Jackson.

Kristjan og Tomas snakker både islandsk og ”høyangersk”. De har fått med seg norske lekser med seg til Island, men utsetter dem helst.


Yngstedatteren Kristin og kjæresten flytter etter søsteren og mannen til Norge neste vår for å studere i Oslo. Nevøen Erik nyter tantens selskap. Svogeren
Ingolfur med Nadia, den første norskfødte i familien på armen.

Bestemor Arndis legger barnebarna på madrassen på hjemmekontoret. Hun og Thorvaldur vil egentlig flytte til en mindre leilighet nå som barna har flyttet ut og de ikke trenger mindre plass. Men fordi lånene har økt, og man nesten ikke får noe for leiligheter på Island lenger, skylder de mer for leiligheten enn den er verdt, og kan ikke flytte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: