Rapporter fra Sagaøya

21/03/2010

Vulkanutbrudd Eyjafjallajökull

Filed under: Bare bilder, Island — Stikkord: , , — Jo Straube @ 16:48

– Denne vulkanen har ikke brutt ut tidligere i vår levetid, så vi vet ikke hvordan den kommer til å oppføre seg, sier gelologparet Helgi Arnar Alfreðsson og Julia Katrín Björke som ble vekket av Julias mor, som ringte og fortalte nyheten om utbruddet. De hev seg rundt og fikk ordnet barnepass for natten.

Helgi hadde sett på målinger av rystelser i området senest før de gikk i seng, men ble likevel tatt på sengen. – De viste ingenting! Det har aldri skjedd før!

De to doktorerer og gjør master ved Islands Universitet. Fordi tidshorisonter er så store i geologi at ”når som helst” kan bety om 100 år, mener de at vi er ekstremt heldige som får oppleve dette. Så nå sitter vi i bilen på vei mot vulkanutbruddet – på tross av at statskanalens advarsler om at veiene mot utbruddet er stengt, at alle skal holde seg hjemme, og at man helst skal unngå å bruke mobiltelefon. Før de dro hadde de ringt andre geologistudenter for å høre om de skulle være med, men noen sov og andre var fulle. Én var så heldig å få bli med et helikopter. Men en polsk medstudent er med. På radioen får vi oppdateringer om hvor utbruddet er. Det er ikke under isbreen, som man fryktet, men i et av de mest populære turområdene i Island. – Nå er jeg bare litt forbannet over at jeg ikke fikk gått den turen før alt blir forandret, mener Julia.

Fordi innbyggerne i området har vært forberedt på utbrudd når som helst, vet alle nøyaktig hva de skal gjøre. Derfor skjer evakueringen på rekordtid, så når statskanalen får sendt ut advarselen på tv første gang, er nesten alle evakuert.

På statskanalen får vi nyheter om at Vestmanøyene må forberede seg at drikkevannet kan bli forgiftet av utbruddet, siden drikkevannskilden er fra grunnvannet under fjellet. Man forbereder seg at utbruddet blir forverret. Geofysiker Páll Einarsson sier på radioen at Eyjafjallajökull kan til en viss grad virke som en detonator for en dynamitteksplosjon.

– Dette vulkanutbruddet kan trigge Katla, som er en mye farligere og mer eksplosiv vulkan, forklarer Helgi.

Ved Selfoss er veien stengt, har vi fått opplyst fra radioen. Men vi kjører rundt, litt høyere opp i fjellet. I Hvolsvöllur står en politibil og sperrer veien, men vi er geologer og en journalist på tur, som vil inn og se på området. Vær så god. Vi kjører forbi den lokale kroa og storkiosken som er full av mennesker, men ellers ikke åpen på denne tiden. Vinden rusker hardt i bilen, og skyene har sperret utsikten. Vulkanutbruddet vi er kommet for å se, kan ikke sees. Nærmere kommer vi ikke uten å leve farlig. Vi stopper utenfor det lokale redningskorpset. Der sitter journalister fra statskanalen, politi og redningsfolk, og får påfyll av kaffe, kaker og pizza midt på natten. Hva har de sett?

Den ene tv-journalisten fortalte at de hadde fått sett utbruddet fra toppen av Hellisheidi på vei dit, før skyene hadde tetnet til. ”Det så ut som en vakker ende på en sigar”, sa han. Vi så knapt skyene i mørket. De glødende skyene vi hadde sett på veien var skuffende nok fra drivhus. En liten gruppe skulle inn i sonen der det er fare for flodbølge, i forsøk på å få nærmere bilder. Men de hadde ingen ledig plass, og vi hadde for dårlig bil. Å sette seg fast nedenfor et vulkanutbrudd som er i gang, er kanskje det dummeste vi kunne gjøre. Vi fikk snu.

Men vi kunne kjøre litt rundt og se om vi kunne få et glimt. Kanskje skyene letta litt nå som sola var på vei? En avstikker vi tok åpenbarte en liten oransj-rosa fakkel i horisonten – vi hadde sett utbruddet! Frustrerende langt unna og fryktelig mørkt for fotografen. Ettertiden viste at Getty-fotografen hadde vært heldigere. Vi gjorde et forsøk på å kjøre enda videre, men møtte en Toyota Landcruiser, hvis sjåfør kunne fortelle at han ikke hadde kunnet se noe mer den veien han kom fra, og at vi dessuten ikke ville komme langt med vår langt mindre Toyota.

Et nytt forsøk på å komme nærmere igjen, men forgjeves. Forbi Hvolsvöllur slapp bare bønder som skulle i fjøset forbi, og morgenlyset gjorde det vanskeligere å se lyset fra vulkanutbruddet.

En annen vulkan-turist knipser to bilder her og snur. Det gjør vi også. Men turen var ikke mislykket – vi har sett et vulkanutbrudd.

I dag venter vi på at det klarner. Nå er det så skyete og stormfullt at ingen kan se noen ting. Geologene kan ikke si om vulkanutbruddet utvider seg en gang. Så mens Siv Jensen påstår at hun ser vulkanutbruddet her fra Reykjavik, venter vi andre på at det skal klarne slik at det går an å se. Det er ikke alle mørke skyer over Island som er forårsaket av vulkanutbrudd.


Reklamer

1 kommentar »

  1. Kjempebra artikkel! Håpe du får den publisert i Norge!

    Kommentar av Marina — 21/03/2010 @ 19:16


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: